Corona update   |  Lees online
Volg Ter Zake: Twitter   Twitter   Linkedin
   
 
Beste ondernemer,

Het zijn onzekere tijden en wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over uw gezondheid en die van uw werknemers maar ook over de toekomst van uw bedrijf. We realiseren ons heel goed dat de gevolgen van de COVID-19 crisis veel ondernemers direct in financiële problemen kan brengen.

Gemeente Zoetermeer en Ter Zake het Ondernemershuis willen u helpen met informatie over de gemeentelijke en landelijke steunmaatregelen.

Via telefoonnummer  14 079 toets 3 biedt de gemeente Zoetermeer u graag daar waar mogelijk ondersteuning.
 
Coronavirus: verlenging en uitbreiding noodpakket banen en economie
20 mei - Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het eerste noodpakket banen en economie loopt door en het kabinet neemt nieuwe uitzonderlijke maatregelen. Dat is nodig, omdat steeds meer zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven langzaam en soms deels weer opstarten, terwijl anderen nog dicht zijn of zonder opdrachten zitten. De kabinetsondersteuning is daarom meer gericht en heeft gewijzigde voorwaarden. Doel is zoveel mogelijk behoud van banen. Daarvoor is nodig dat ondernemers en werkenden zich kunnen aanpassen aan een veranderde Nederlandse samenleving en economie.

>> Naar het noodpakket voor banen en economie 2.0
>> Noodpakket 2: Nieuwe regelingen per juni (KvK)
 
Regels voor horeca tijdens corona
Bent u horecaondernemer? Vanaf 1 juni 2020 mogen restaurants, bars, terrassen weer open. Dat mag alleen als het coronavirus onder controle blijft en als u zich aan deze regels houdt. Dit zijn landelijke richtlijnen. Controleer de regels in uw gemeente bij uw veiligheidsregio.

Wat mag nu in de horeca? Tot 1 juni 2020 mag uw horecaonderneming alleen afhaal- en bezorgdienst aanbieden. U moet ervoor zorgen dat uw personeel en uw gasten hierbij 1,5 meter afstand houden. Bezorgers mogen op afstand aan de deur bezorgen en niet naar binnen. Verder moet u zich aan de algemene eisen in de horeca houden. Heeft u een hotel met een café of restaurant? Alleen uw gasten mogen daarvan gebruikmaken en moeten 1,5 meter afstand houden. Mensen die niet in het hotel overnachten, mogen niet naar het hotel-restaurant.

>> Lees hier het hele bericht ...
 
Belastingmaatregelen coronacrisis voor ondernemers verlengd
20 mei - De Belastingdienst verlengt een aantal maatregelen voor ondernemers.

>> Overzicht met maatregelen ...
 
De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen
Voor Nederlandse bedrijven is digitale veiligheid een voorwaarde om de kansen van de digitale economie te benutten. De realiteit is dat ondernemers dagelijks te maken hebben met cyberdreigingen. Bedrijven moeten zich weren tegen deze dreigingen en voldoende investeren in beveiliging. De cyberrisico's voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt.

>> Lees het hele bericht ...

Wilt u veilig digitaal (gaan) ondernemen? Bekijk het aanbod van de MKBDigiWerkplaats in de Dutch Innovation Factory Zoetermeer

>> Eerste hulp bij praktische digitale vragen ...
 
Tweede Kamer akkoord met cruciale wijziging Faillisementswet
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft 19 mei ingestemd met een wetswijziging waardoor ondernemingen sneller kunnen reorganiseren en doorstarten. De laatste maanden was een sterke lobby ontstaan van werkgevers- en werknemersorganisaties die vrezen dat de coronacrisis tot een golf van onnodige faillissementen zal leiden. De wet geeft bedrijven ruime mogelijkheden om met schuldeisers een dwingend akkoord af te sluiten.

>> Lees het hele bericht ...
 
RvOZ / Floravontuur Business Club Online netwerkborrel 
Dinsdag 26 mei, aanvang 16:00 uur
Mis je ook de mogelijkheid om met andere ondernemers in Zoetermeer eens vrij van gedachten te wisselen en in gesprek te zijn, om met elkaar ervaringen en kennis te delen in deze barre tijden van corona? Dan hebben we goed nieuws, want op 26 mei starten we met de eerste Online Ondernemersborrel Zoetermeer.
Je bent van harte welkom in onze virtuele evenementenlocatie, waar je in verschillende samenstellingen, in overzichtelijk gezelschap, kunt bijpraten met de andere ondernemers in onze stad.

>> Informatie een aanmelden ...

Deze online netwerkborrel wordt georganiseerd in samenwerking tussen de RVOZ en Floravontuur Business Club. Juist nu is het belangrijk om samen te kunnen werken en om kennis te kunnen delen!
 
IQ Live webinar: Export in tijden van corona
Dinsdag 26 mei, aanvang 16:00 uur
Wat als u internationaal zaken doet en uw goederen nu niet betaald of geleverd worden? Door de lockdowns in diverse landen, kampen veel bedrijven met een haperende supply chain. Welke transportmogelijkheden zijn er als de grenzen gesloten zijn? Hoe gaat u om met gesloten banken en havens waarin niet gelost mag worden? Krijg antwoord op deze vragen en meer.

>> Informatie en inschrijving ...

InnovationQuarter (IQ) is de regionale ontwikkelings maatschappij van Zuid-Holland. Het IQ financiert vernieuwende en snelgroeiende bedrijven; assisteert buitenlandse ondernemingen bij het vestigen in Zuid-Holland; organiseert samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid, om samen de clusters vooruit te helpen.
 
Grant Thornton: Webinar liquiditeitsprognose & update fiscale maatregelen
dinsdag 26 mei, aanvang 16:00 uur
Een liquiditeitsprognose die periodiek wordt geactualiseerd geeft u overzicht en een realistische blik op de financiële toekomst van uw onderneming. Bij acute of lange termijn dreigingen, kunt u de uitgangspunten in uw prognose aanpassen om snel te zien wat het effect is op uw banksaldo. En niet onbelangrijk, een prognose is onontbeerlijk bij een verzoek ‘bijzonder uitstel van betaling’ of bij een financieringsaanvraag.

>> Informatie en aanmelden ...

Dit webinar maakt deel uit van een serie webinars voor het mkb. In deze serie behandelt Grant Thornton actuele onderwerpen die nu en in de (nabije) toekomst interessant zijn voor u, tijdens maar ook zeker na de coronacrisis.
 
KVK Business Challenge: Succesvol zakendoen met grote bedrijven
De impact van de coronacrisis is enorm voor ondernemers. Maar er is ook goed nieuws: samenwerkingen en innovaties komen nu in sneltreinvaart tot stand. KVK Business Challenge heeft de komende tijd - naast de gebruikelijke challenges - ook maatschappelijke challenges gerelateerd aan de coronacrisis. Meld je aan, blijf op de hoogte en zet jouw creativiteit en denkkracht in voor innovatieve oplossingen.

>> Informatie en aanmelden ...
 
HET GIVABILITY® WEBINAR
donderdag 28 mei om 20:00 uur
Op 28 mei verzorgt Jeff Dadema een inspirerend Givability Webinar voor iedereen die wil kennismaken met Givability en zichzelf wil ontwikkelen tot leider. Ook jij kunt een leider worden en zijn, het maakt niet uit wat voor werk je doet. In dit webinar leer je hoe je dat doet. Je maakt kennis met de 7 principes van Givability en zult tijdens het webinar je knop op ‘geven’ zetten en hem daar voortaan laten staan, wat er ook gebeurt. Je leert zelf aan het stuur plaats te nemen, impact te maken en actief je eigen werkplezier te vergroten, nu tijdens de crisis maar natuurlijk vooral ook daarna. Word ook een echte leider met Givability!

>> Ja, ik meld mij aan.
 
Digitale missie Smart & e-Mobility, Amerikaanse westkust
maandag 15 t/m vrijdag 19 juni
Bent u actief op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit aan de westkust van de Verenigde Staten, of zou u daar in de toekomst zaken willen doen? Neem dan van 15 tot en met 19 juni deel aan de pilot digitale missie VS. Deze missie brengt u naar Silicon Valley zonder dat u uw huis hoeft te verlaten.
Het programma van deze digitale missie bestaat uit enkele centrale online bijeenkomsten, een officieel openingsmoment en een serie thematische webinars met Nederlandse en Amerikaanse experts.
Deze digitale missie is een pilot. Deelname is daarom gratis. Bij volgende digitale missies kan een deelnemersbijdrage worden gevraagd. Aan deelname zijn nadere voorwaarden verbonden. Aanmelden kan tot 2 juni.

>> Programma en aanmelden ...

Het consulaat-generaal in San Francisco organiseert deze pilot. Dat doen ze in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de ambassade in Washington. Ook verschillende Nederlandse steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, zijn hierbij betrokken.
 
In het kader van kennisdeling geven we in de nieuwsbrieven ook aandacht aan webinars en online presentaties voor ondernemers in Zoetermeer. Heeft u een interessante online bijeenkomst die u wilt delen? Laat het ons dan weten via info@tzho.nl.

We wensen u een fijn weekend en blijf gezond.

Met vriendelijke groeten,

Team Economie Zoetermeer
Team Ter Zake Het Ondernemershuis
 
Disclaimer: Alle pagina’s in deze nieuwsbrief zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kan Ter Zake Het Ondernemershuis geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor enige directe of indirecte schade die het gevolg is van feitelijke onjuistheden in de geboden informatie respectievelijk anderszins het gevolg is van het gebruik of de onmogelijkheid van gebruik van de aangeboden informatie.
 
 

Meld u nu aan voor de Coronavirus update met maatregelen voor ondernemers!

Ja, ik meld mij aan

Heeft u acute financiële problemen? Laat het de gemeente Zoetermeer weten. U kunt de gemeente bereiken op

14 079 toets 3.  Bel gerust!

Er is een team dat direct uw vraag kan beantwoorden of u wegwijs kan maken naar de juiste instanties.

Mailen kan ook naar: info@tzho.nl
Ter Zake Het Ondernemershuis aan de Markt 3 is tot nader order gesloten
   
 
Ondernemers kunnen een beroep doen op de Tozo voor een tijdelijke inkomensondersteuning voor maximaal 3 maanden die het inkomen van ondernemers aanvult tot de voor hen geldende bijstandsnorm en een lening voor bedrijfskapitaal bij acute liquiditeitsproblemen die het gevolg zijn van de coronacrisis.

Direct naar meest relevante informtie over de Tozo-regeling:

De gemeente Zoetermeer voert deze regeling uit voor ondernemingen gevestigd in Zoetermeer.
De Tozo-regeling kan vanaf 15 april worden aangevraagd via:


- www.zoetermeer.nl/tozo;
Doe hier de Tozo-check;
Meestgestelde vragen over Tozo.


Bij vragen kunt u met de gemeente Zoetermeer bellen via 14 079 toets 3.
 
Einddatum regeling: 31 mei 2020

Tozo 2.0

Het kabinet verlengt de versoepelde regeling om zelfstandig ondernemers waaronder zzp’ers te ondersteunen, zodat zij een vergrote kans hebben om hun bedrijf te kunnen voort-zetten. Zelfstandigen kunnen bij hun gemeente aanvullende inkomens ondersteuning krijgen voor levens onderhoud. Deze vult tot eind augustus 2020 het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. De verlengde regeling bevat een partnerinkomens toets.
Ondersteuning blijft ook mogelijk in de vorm van een lening (maximaal €10.157) voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.
 
Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19)? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen.

Direct naar meest relevante informtie over de TOGS-regeling:

Aanvraag mogelijk m.i.v. 27 maart:

- Aanvragen tegemoetkoming;
- Uitbreiding regeling (30 maart);

Aanvragen tegemoetkoming op basis van 2e uitbreiding regeling kan met ingang van 15 april:

2e Uitbreiding regeling (7 april);
- Overzicht vastgestelde SBI-codes.

- Uitbreiding regeling naar zorgondernemers, zoals praktijken van tandartsen, fysiotherapeuten en thuiszorgwinkels (22 april);

Geregistreerde nevenactiviteiten toegevoegd (29 april);

- Check hier of u in aanmerking komt

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, telefonisch contact :
088 042 25 00 (maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 20:00 uur, zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur).
 
Einddatum regeling: 26 juni 2020
De TOGS wordt opgevolgd door de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). Zie voor meer informatie het kader TVL. 
 
LET OP
 
Bovenstaande informatie over de TOGS-regeling is aangevuld met een digitale regelhulp, waaruit blijkt of u voor deze regeling in aanmerking komt:

- Doe hier de TOGS- check.
 
MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen - bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) - een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. In aanmerking komen de getroffen sectoren uit de TOGS-regeling

Direct naar meest relevante informtie over de TVL-regeling:

Aanvragen kan vanaf 15 juni.

-Informatie over de TVL van de KvK;
-Informatie over de TVL van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Vragen over de TVL stelt u aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: 088 – 042 25 00
 
De regeling gaat met terugwerkende kracht in op 1 juni en loopt af op 31 augustus 2020
 
De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.

Direct naar meest relevante informtie over de NOW-regeling:

Aanvraag mogelijk m.i.v. 6 april. De aanvraagperiode loopt t/m/ 31 mei.

- Aanvragen tegemoetkoming;
- Rekenhulp omzetverlies.

Vragen over NOW stelt u aan het UWV: 088 – 898 20 04
 
Einddatum regeling: 31 mei 2020

NOW 2.0

Een ondernemer die minstens 20% omzetverlies verwacht, kan vanaf 6 juli 2020 een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij UWV voor juni, juli en augustus. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel doorbetalen. De verlengde NOW-regeling hanteert dezelfde systematiek van tegemoetkoming, maar de nieuwe regeling bevat ook wijzigingen.
 
Coronacalculator
 
Bereken hoe corona-regelingen jouw onderneming helpen.

De coronacalculator geeft je direct inzicht in de relevante steun-regelingen van overheden en financiële instellingen.

- Naar de coronacalculator.
 
 
 
...