Corona update   |  Lees online
Volg Ter Zake: Twitter   Twitter   Linkedin
   
 
Beste ondernemer,

Het zijn onzekere tijden en wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over uw gezondheid en die van uw werknemers maar ook over de toekomst van uw bedrijf. We realiseren ons heel goed dat de gevolgen van de COVID-19 crisis veel ondernemers direct in financiële problemen kan brengen.

Vanuit Gemeente Zoetermeer en Ter Zake het Ondernemershuis willen wij u informeren en duidelijkheid verschaffen over de gemeentelijke en landelijke steunmaatregelen.

Via telefoonnummer  14 079 toets 3 biedt de gemeente Zoetermeer u graag daar waar mogelijk ondersteuning.
 
Aanvraag Tozo regeling nu direct via gemeente
De gemeente Zoetermeer voert de Tijdelijke overbrugging zelfstandige ondernemers (Tozo) uit voor ondernemingen gevestigd in Zoetermeer. De Tozo-regeling kan vanaf 15 april worden aangevraagd via www.zoetermeer.nl/tozo.

Let op: heeft u vóór 14 april al een aanvraag gedaan via het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ)? Dan hoeft u niet opnieuw een aanvraag in te dienen.
 
Verlenging corona maatregelen voor periode nà 28 april
Kabinet 21 april - We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - de meeste huidige maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd tot en met 19 mei 2020. Er zijn enkele wijzigingen ingevoerd in de maatregelen die gaan over evenementen, onderwijs, kinderopvang, sport en zorg voor ouderen. In de week vòòr 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.

Lees hier de veranderingen in de maatregelen nà 28 april;
- In deze handige factsheet staan alle maatregelen op een rij.
 
Coronaloket Kamer van Koophandel bijgewerkt
De informatie op het Kamer van Koophandel Coronaloket is bijgewerkt met de aanvullende Kabinetsmaatregelen met ingang van 28 april aanstaande.

Graag ook uw aandacht voor de volgende artikelen:
- Ondernemen op 1,5 meter afstand;
- Branches over 1, 5 metereconomie.
 
Anderhalve-meter-economie in winkelgebieden
Alle sectoren in Nederland gaan zo snel mogelijk een plan opstellen voor de anderhalve-meter-economie. Dit heeft niet alleen gevolgen voor winkels, horeca en andere voorzieningen in de wijkwinkelcentra en de binnenstad, maar ook voor de gemeente bij de inrichting van de openbare ruimte van de winkelgebieden. De gemeente Zoetermeer start in april nog met een inventarisatie van de huidige stand van zaken en behoeften per winkelgebied.

>> Lees hier het hele bericht ...
 
KVK Corona regelingencheck
Op basis van een paar vragen, krijgt u inzicht in de regelingen die mogelijk op uw bedrijf van toepassing zijn. Het is een snelle check die leidt naar de voor u belangrijkste regelingen. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er blijven uitzonderingen.

>> Check hier uw regelingen.
 
Coronacalculator
Bereken hoe corona-regelingen uw onderneming helpen
De corona calculator geeft u direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen.
De tool is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland.

 
Corona-Overbruggingslening voor  startups, scale-ups en innovatief MKB (COL)
Op 7 april heeft het kabinet bekendgemaakt dat ze in eerste instantie €100 miljoen beschikbaar stelt voor overbruggingsleningen aan startups, scale-ups en innovatieve MKB-bedrijven die financieel geraakt zijn door de impact van de coronacrisis. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) gaan deze Corona-OverbruggingsLening (COL) verstrekken.
Voor onze regio is InnovationQuarter de organisatie die de regeling gaat uitvoeren. Hiertoe lanceert InnovationQuarter samen met TechLeap en Invest-NL een specifieke onlineportal. 
Op korte termijn maakt InnovationQuarter (IQ) meer bekend over de verschillende leningsvormen en de bijbehorende criteria. In de loop van de komende week komt IQ met uitgebreide informatie over de criteria en randvoorwaarden van de Corona-OverbruggingsLening (COL).

>> Lees meer ...
 
TOGS-regeling ook voor zorgondernemers
De regeling Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS) staat vanaf 22 april 2020 ook open voor zorgondernemers, zoals praktijken van tandartsen en fysiotherapeuten.

Ook deze ondernemers zien hun omzet dalen door de overheidsmaatregelen. Dit komt doordat mensen terughoudend zijn in het naar de fysiotherapeut gaan, of doordat bijvoorbeeld tandartsen vanuit veiligheids overwegingen zelf hun activiteiten terugschroeven.

Ook thuiszorgwinkels vallen onder het begrip gedupeerde zorgondernemingen. 

>> Lees hier de publicatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
 
TOGS nu ook onder voorwaarden opengesteld voor toeleveranciers
Per 20 april zijn toeleveranciers die aan onderstaande eisen voldoen, ook toegelaten tot de TOGS.

- Tenminste 70% van uw omzet komt normaal gesproken van ondernemers die vanwege de coronacrisis geraakt zijn door de overheidsmaatregelen. Deze ondernemers staan geregistreerd onder één van de codes uit de SBI-lijst TOGS toeleveranciers.
- Tenminste 70% van uw omzet komt normaal gesproken uit activiteiten die de overheid vanwege de coronacrisis verbiedt of afraadt.

>> Lees hier het artikel van ZZP-Nederland ...
 
Studenten helpen ondernemers met online- oplossingen
"Dwingt de Corona-cisis u om uw bedrijfsvoering aan te passen en wilt u weten wat voor risico’s dit met zich meebrengt op het gebied van information security, of ben u opzoek naar advies? Laat onze studenten u dan helpen met het ontwerpen van maatregelen en/of oplossingen!"

Derdejaars studenten Information Security Management kunnen voor u gedurende een periode van 10 weken (start 28 april 2020) een vraagstuk op het gebied van security (beleid) uitzoeken en maatregelen ontwerpen en/of oplossingen bieden voor uw organisatie.
 
In samenspraak met u formuleren de studenten een heldere doelstelling en bakenen de opdracht af, waarna de studenten aan de slag gaan en met concrete en passende oplossingen voor uw organisatie komen.
 
Van u verwachten wij dat u de studenten gedurende de periode van 10 weken tenminste twee maal spreekt. Een keer aan het begin van de periode om de opdracht te formuleren en nog een keer aan het einde van het project. Daarnaast verwachten wij dat de studenten beschikking krijgen over de informatie en materialen die zij nodig hebben om de opdracht goed voor u te kunnen uitvoeren.
 
Wanneer u geen goed beeld heeft bij een security vraagstuk bekijk dan bijgevoegd document om een richting te krijgen. Er zijn mogelijkheden zat en wij bieden nu 'gratis' handen en voeten om u te helpen!"
 
Aanmelden kan via mkbdigiwerkplaats@dutchinnovationfactory.nl 
 
Ondernemersklankbord helpt tijdelijk gratis
Wij maken op dit moment een grote crisis door, een noodtoestand die wij in ons land sinds lange tijd niet hebben meegemaakt.
Ook voor ondernemers heeft dit grote gevolgen en velen hebben hier grote zorgen over. Onze organisatie wil deze ondernemers graag helpen. Wij bieden niet alleen een luisterend oor maar staan de ondernemers in zwaar weer ook met raad en daad bij in het zoeken naar oplossingen.

Omdat veel ondernemers momenteel in financiële nood zitten, verlenen wij onze dienstverlening tijdelijk gratis.

>> Naar Ondernemersklankbord.nl.
 
Wij verwachten u volgende week weer van dienst te kunnen zijn met een nieuwe selecte van het meest relevante nieuws rond de coronamaatregelen. Voor de tussentijd wensen wij u en uw familie veel gezondheid!

Team Ter Zake Het Ondernemershuis
 
Disclaimer: Alle pagina’s in deze nieuwsbrief zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kan Ter Zake Het Ondernemershuis geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor enige directe of indirecte schade die het gevolg is van feitelijke onjuistheden in de geboden informatie respectievelijk anderszins het gevolg is van het gebruik of de onmogelijkheid van gebruik van de aangeboden informatie.
 
 

Meld u nu aan voor de Coronavirus update met maatregelen voor ondernemers!

Ja, ik meld mij aan

Heeft u acute financiële problemen? Laat het de gemeente Zoetermeer weten. U kunt de gemeente bereiken op

14 079 toets 3.  Bel gerust!

Er is een team dat direct uw vraag kan beantwoorden of u wegwijs kan maken naar de juiste instanties.

Mailen kan ook naar: info@tzho.nl
Ter Zake Het Ondernemershuis aan de Markt 3 is tot nader order gesloten
   
 
Ondernemers kunnen een beroep doen op de Tozo voor een tijdelijke inkomensondersteuning voor maximaal 3 maanden die het inkomen van ondernemers aanvult tot de voor hen geldende bijstandsnorm en een lening voor bedrijfskapitaal bij acute liquiditeitsproblemen die het gevolg zijn van de coronacrisis.

Direct naar meest relevante informtie over de Tozo-regeling:

De gemeente Zoetermeer voert deze regeling uit voor ondernemingen gevestigd in Zoetermeer.
De Tozo-regeling kan vanaf 15 april worden aangevraagd via:


- www.zoetermeer.nl/tozo;
Doe hier de Tozo-check;
Meestgestelde vragen over Tozo.


Bij vragen kunt u met de gemeente Zoetermeer bellen via 14 079 toets 3.
 
 
Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19)? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen.

Direct naar meest relevante informtie over de TOGS-regeling:

Aanvraag mogelijk m.i.v. 27 maart:

- Aanvragen tegemoetkoming;
- Uitbreiding regeling (30 maart);

Aanvragen tegemoetkoming op basis van 2e uitbreiding regeling kan met ingang van 15 april:

- 2e Uitbreiding regeling (7 april).
- Overzicht vastgestelde SBI-codes.

- Uitbreiding regeling naar zorgondernemers, zoals praktijken van tandartsen, fysiotherapeuten en thuiszorgwinkels (22 april).

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, telefonisch contact :
088 042 25 00 (maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 20:00 uur, zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur).
 
 
De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.

Direct naar meest relevante informtie over de NOW-regeling:

Aanvraag mogelijk m.i.v. 6 april. De aanvraagperiode loopt t/m/ 31 mei.

- Aanvragen tegemoetkoming;
- Rekenhulp omzetverlies.

Vragen over NOW stelt u aan het UWV: 088 – 898 20 04
 
 
 
 
...