Corona update   |  Lees online
Volg Ter Zake: Twitter   Twitter   Linkedin
   
 
Beste ondernemer,

Het zijn onzekere tijden en wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over uw gezondheid en die van uw werknemers maar ook over de toekomst van uw bedrijf. We realiseren ons heel goed dat de gevolgen van de COVID-19 crisis veel ondernemers direct in financiële problemen kan brengen.

Gemeente Zoetermeer en Ter Zake het Ondernemershuis willen u helpen met informatie over de gemeentelijke en landelijke steunmaatregelen.

Via telefoonnummer  14 079 toets 3 biedt de gemeente Zoetermeer u graag daar waar mogelijk ondersteuning.
 
Uitbreiding terrassen horeca in Zoetermeer
De horeca en terrassen in Zoetermeer mogen vanaf 1 juni 12.00 uur weer open.

Vanwege de corona maatregelen biedt de gemeente horeca ondernemers in Zoetermeer de mogelijkheid om tijdelijk hun terras uit te breiden of een nieuw terras te plaatsen. Het gaat specifiek om uitbreidingen en om nieuwe terrassen die direct bij het horecabedrijf ingenomen kunnen worden. Ondernemers die hun bestaande terras tijdelijk willen vergroten of een nieuw terras willen plaatsen, moeten dat melden bij de gemeente.

>> Naar het hele bericht met meldingsformulier
 
Horeca en corona, hoe doe je dit?
Hoe open je op 1 juni 2020 veilig je horecazaak op 1,5 meter, zowel binnen als je terras? En hoe geef je praktische invulling aan alle regels van het protocol dat hiervoor geldt? Check of je op het juiste spoor zit.

>> Lees het hele bericht ...

Woensdag 20 mei jl. heeft het kabinet de maatregelen bekendgemaakt die vanaf 1 juni gelden voor onder andere ‘eet- en drinkgelegenheden’. Koninklijke Horeca Nederland is direct aan de slag gegaan met het protocol om dat aan te passen aan die regels. Het aan de richtlijnen van de overheid aangepaste Protocol Heropening Horeca is nu beschikbaar.

>> Protocol Heropening Horeca ...
 
Horeca weer open? Laat het ons weten!
Het duurde even, maar eindelijk is het zover. Ben je lid van de RVOZ en gaat jouw horecagelegenheid weer open? Laat ons dit dan weten. We willen jouw (her)opening graag onder de aandacht brengen bij het Zoetermeerse publiek.

>> Lees het hele bericht ...
 
Uitbreiding op ondernemersregelingen noodpakket banen en economie
Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het kabinet heeft 28 mei het al eerder verlengde noodpakket banen en economie verder uitgebreid:
  • De maatregelen lopen nu een maand langer door tot 1 oktober 2020;
  • De belastingvrije tegemoetkoming (TVL) voor MKB-ondernemers om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen, is verhoogd tot een maximum van € 50.000 (was € 20.000);
  • De tweede tranche van de Corona Overbruggings- Lening (COL), die bijdraagt aan de verbetering van de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven (startups en scale-ups), is verhoogd naar € 200 miljoen (was € 150 miljoen).
    Het InnovationQuarter heeft een uitgebreide Q&A voor ondernemers opgesteld.
    Naar informatie Corona OverbruggingsLening (COL);
    - Naar informatie Overbruggingskrediet innovatieve Start- en Scaleups (TOPPS).

>> Overzicht met maatregelen ...
 
Mogelijke versoepelingen per 1 juli
Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket is door het kabinet nu een aantal categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

>> Actuele routekaart coronamaatregelen ...
 
InnovationQuarter: Corona Rebuildprogramma
Loopt door de coronacrisis je omzet terug en wil je je businessmodel aanpassen aan de veranderende markt? Dit landelijke programma helpt jou om gestructureerd toe te werken naar een positieve cashflow, ongeacht in welke sector jouw bedrijf actief is. In acht weken tijd doorloop je samen met andere ondernemers vijf masterclasses. Je leert van elkaars ervaringen en inspireert elkaar om tot actie over te gaan. 25 bedrijven hebben het programma inmiddels succesvol doorlopen.

>> Informatie Corona rebuildprogramma ...
 
Terugblik #WEBINAR079
Omdat live-bijeenkomsten i.v.m. de corona-wetgeving momenteel niet mogelijk zijn, organiseert Floravontuur voor de businessclub nu maandelijks een live-webinar. Hiermee worden de leden van de businessclub en alle ondernemers in de regio bijgepraat over het laatste ondernemersnieuw en interessante onderwerpen. 

>> Naar de terugblik ...

Met dank aan Rabobank / RaboResearch Nederland, Loyals, Mediageniek en de gemeente Zoetermeer.
 
Belang van een goede contentstrategie
Je wilt aan de slag met marketing, maar je mist nog iets om het echt goed uit de verf te laten komen. Ben je op zoek naar de juiste strategie of op zoek naar kennis? Wij helpen je graag verder om jouw onderneming te laten groeien. Het marketingteam van Altijd Bekend helpt tientallen MKB-ers met hun marketing. Wij hebben alle kennis in huis en zetten die graag in om goede marketing voor jou mogelijk te maken. Alles valt en staat bij een goed uitgewerkte strategie.

In onze blog ‘belang van een goede contentstrategie’ vertellen we je alles over strategie, planning en waarom dit zo belangrijk is!

>> Belang van een goede contentstrategie ...
>> Ja, houd mij op de hoogte van kennissessies ...

Bijdrage van AltijdBekend Marketingbureau Zoetermeer
 
nlgroeit online p2p-sessie Persoonlijk Leiderschap
dinsdag 2 juni, aanvang 11:00 uur
Hoe sta jij aan het roer van jouw onderneming in deze crisistijd? Ga op dinsdag 2 juni samen met mentor Kees de Jong en 6-8 groeiondernemers in gesprek over jouw uitdagingen, kansen en mogelijkheden. In deze online peer2peer sessie kan je volop sparren met gelijkgestemden en krijg je uitgebreid de kans om van elkaar te leren!

>> Informatie en aanmelden ...
 
Webinar over de SLIM-subsidie en de regeling MKB!dee
dinsdag 16 juni om 10:00 uur en 14:00 uur
VNO-NCW en MKB-Nederland organiseren samen met de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische zaken en Klimaat op dinsdag 16 juni a.s. een webinar over twee aantrekkelijke subsidieregelingen voor het midden- en kleinbedrijf. Deze subsidieregelingen helpen ondernemers met het creëren van een scholings- en ontwikkelingscultuur in hun bedrijf. Hoe is een verdere ontwikkeling van werknemers en van u zelf in te zetten voor een beter bedrijfsresultaat en betere werknemers?

>> Informatie en aanmelden ...
 
In het kader van kennisdeling geven we in de nieuwsbrieven ook aandacht aan webinars en online presentaties voor ondernemers in Zoetermeer. Heeft u een interessante online bijeenkomst die u wilt delen? Laat het ons dan weten via info@tzho.nl.

We wensen u een fijn weekend en blijf gezond.

Met vriendelijke groeten,

Team Economie Zoetermeer
Team Ter Zake Het Ondernemershuis
 
Disclaimer: Alle pagina’s in deze nieuwsbrief zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kan Ter Zake Het Ondernemershuis geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor enige directe of indirecte schade die het gevolg is van feitelijke onjuistheden in de geboden informatie respectievelijk anderszins het gevolg is van het gebruik of de onmogelijkheid van gebruik van de aangeboden informatie.
 
 

Meld u nu aan voor de Coronavirus update met maatregelen voor ondernemers!

Ja, ik meld mij aan

Heeft u acute financiële problemen? Laat het de gemeente Zoetermeer weten. U kunt de gemeente bereiken op

14 079 toets 3.  Bel gerust!

Er is een team dat direct uw vraag kan beantwoorden of u wegwijs kan maken naar de juiste instanties.

Mailen kan ook naar: info@tzho.nl
Ter Zake Het Ondernemershuis aan de Markt 3 is tot nader order gesloten
   
 
Ondernemers kunnen een beroep doen op de Tozo voor een tijdelijke inkomensondersteuning voor maximaal 3 maanden die het inkomen van ondernemers aanvult tot de voor hen geldende bijstandsnorm en een lening voor bedrijfskapitaal bij acute liquiditeitsproblemen die het gevolg zijn van de coronacrisis.

Direct naar meest relevante informtie over de Tozo-regeling:

De gemeente Zoetermeer voert deze regeling uit voor ondernemingen gevestigd in Zoetermeer.
De Tozo-regeling kan vanaf 15 april worden aangevraagd via:


- www.zoetermeer.nl/tozo;
Doe hier de Tozo-check;
Meestgestelde vragen over Tozo.


Bij vragen kunt u met de gemeente Zoetermeer bellen via 14 079 toets 3.
 
Einddatum regeling: 31 mei 2020

Tozo 2.0

Het kabinet verlengt de versoepelde regeling om zelfstandig ondernemers waaronder zzp’ers te ondersteunen, zodat zij een vergrote kans hebben om hun bedrijf te kunnen voort-zetten. Zelfstandigen kunnen bij hun gemeente aanvullende inkomens ondersteuning krijgen voor levens onderhoud. Deze vult tot 1 oktober 2020 het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. De verlengde regeling bevat een partnerinkomens toets.
Ondersteuning blijft ook mogelijk in de vorm van een lening (maximaal €10.157) voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.
 
Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19)? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen.

Direct naar meest relevante informtie over de TOGS-regeling:

Aanvraag mogelijk m.i.v. 27 maart:

- Aanvragen tegemoetkoming;
- Uitbreiding regeling (30 maart);

Aanvragen tegemoetkoming op basis van 2e uitbreiding regeling kan met ingang van 15 april:

2e Uitbreiding regeling (7 april);
- Overzicht vastgestelde SBI-codes.

- Uitbreiding regeling naar zorgondernemers, zoals praktijken van tandartsen, fysiotherapeuten en thuiszorgwinkels (22 april);

Geregistreerde nevenactiviteiten toegevoegd (29 april);

- Check hier of u in aanmerking komt

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, telefonisch contact :
088 042 25 00 (maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 20:00 uur, zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur).
 
Einddatum regeling: 26 juni 2020
De TOGS wordt opgevolgd door de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL). Zie voor meer informatie het kader TVL. 
 
Digitale TOGS regelhulp
 
De digitale regelhulp helpt u om te bepalen of u in aanmerking komt voor de tegemoetkoming schade COVID-19 van € 4.000. Na het beantwoorden van alle vragen weet u meteen of u in aanmerking komt.

- Doe hier de TOGS- check.
 
MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen - bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) - een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. In aanmerking komen de getroffen sectoren uit de TOGS-regeling

Direct naar meest relevante informtie over de TVL-regeling:

Aanvragen kan vanaf 15 juni.

-Informatie over de TVL van de KvK;
-Informatie over de TVL van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Vragen over de TVL stelt u aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: 088 – 042 25 00
 
De regeling gaat met terugwerkende kracht in op 1 juni en loopt af op 1 oktober 2020
 
De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.

Direct naar meest relevante informtie over de NOW-regeling:

Aanvraag mogelijk m.i.v. 6 april. De aanvraagperiode loopt t/m/ 31 mei.

- Aanvragen tegemoetkoming;
- Rekenhulp omzetverlies.

Vragen over NOW stelt u aan het UWV: 088 – 898 20 04
 
Einddatum regeling: 5 juni 2020

NOW 2.0

Een ondernemer die minstens 20% omzetverlies verwacht, kan vanaf 6 juli 2020 een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij UWV voor juni, juli en augustus. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel doorbetalen. De verlengde NOW-regeling hanteert dezelfde systematiek van tegemoetkoming, maar de nieuwe regeling bevat ook wijzigingen.
 
Coronacalculator
 
Bereken hoe corona-regelingen uw onderneming helpen.

De coronacalculator geeft u direct inzicht in de relevante steun-regelingen van overheden en financiële instellingen.

- Naar de coronacalculator.
 
KVK Corona regelingencheck
 
Op basis van een paar vragen, krijgt u inzicht in de (fiscale) regelingen die mogelijk op uw bedrijf van toepassing zijn. Het is een snelle check die leidt naar de voor u belangrijkste regelingen. Niet alle regelingen zijn opgenomen en er blijven uitzonderingen.

- Naar de regelingencheck.