Corona update   |  Lees online
Volg Ter Zake: Twitter   Twitter   Linkedin
   
 
Beste ondernemer,

Het zijn onzekere tijden en wij begrijpen dat u zich zorgen maakt over uw gezondheid en die van uw werknemers maar ook over de toekomst van uw bedrijf. We realiseren ons heel goed dat de gevolgen van de COVID-19 crisis veel ondernemers direct in financiële problemen kan brengen.

Vanuit Gemeente Zoetermeer en Ter Zake het Ondernemershuis willen wij u informeren en duidelijkheid verschaffen over de gemeentelijke en landelijke steunmaatregelen.
 
Gemeente biedt ondersteuning
De gemeente Zoetermeer verzoekt u om contact op te nemen bij (financiële) problemen om samen te kijken naar de mogelijkheden en om u de weg te wijzen naar de juiste instanties. Dat kan via telefoonnummer  14 079 toets 3.
De gemeente Zoetermeer wil u graag waar mogelijk ondersteuning bieden.

Op vrijdag 10 (Goede Vrijdag) en maandag 13 april (2e Paasdag) is het kantoor van de gemeente Zoetermeer gesloten. Met ingang van dinsdag 14 april, 09:00 uur staan wij u graag weer te woord. 

Informatie
Wij geven u mee om regelmatig de website van de gemeente Zoetermeer en Ter Zake het Ondernemershuis te raadplegen. Deze pagina’s worden (bijna dagelijks) aangepast met de meest actuele informatie voor ondernemers. Actuele informatie over de landelijke regelingen voor ondernemers vindt u bij het coronaloket van de KvK of de Rijksoverheid.
 
Aanvraag Tozo regeling nu direct via gemeente
Zelfstandig ondernemers in Zoetermeer die een aanvraag willen doen voor de regeling Tijdelijke overbrugging zelfstandige ondernemers (Tozo) kunnen dit met ingang van 15 april direct doen via de gemeente Zoetermeer. Voorheen werd verwezen naar het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) te Rotterdam.

Persbericht gemeente Zoetermeer, 9 april 2020.
 
Invulling witte vlekken noodpakket
Op 7 april heeft het kabinet een aantal aanvullende maatregelen voor ondernemers genomen:
 
Eenmalige bijdrage voor lokale en regionale media
Voor lokale en regionale media komt er een tijdelijk steunfonds. Lokale omroepen en huis-aan-huiskranten krijgen een eenmalige bijdrage tussen de 4.000 en ‘enkele tienduizenden euro’s om de coronacrisis door te komen. Lokale media hebben de afgelopen weken hun reclame-inkomsten enorm zien teruglopen en beschikken doorgaans over weinig reserves. Met de maatregel wil het kabinet de lokale informatievoorziening op peil houden.

Aanvragen kan tussen 11 april en 19 mei bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De vergoeding geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 maart. Het eenmalig toegekende bedrag is bedoeld voor een periode van 3 maanden.

De voorwaarden van bovengenoemde en andere regelingen staan hier: Check je regelingen (bijgewerkt 10 april).
 
Veelgestelde ondernemersvragen over corona
Dagelijks bellen duizenden ondernemers het KVK Coronaloket met vragen over regelingen, personeel, sluitingsregels, etc. De belangrijkste vragen en antwoorden voor ondernemers vind je op deze pagina die dagelijks wordt bijgewerkt.
 
Goede zaken
Nieuwe coronacalculator
Nieuwe coronacalculator berekent hoe ondernemer door crisis komt. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben donderdag 9 april een nieuw corona-instrument voor ondernemers gepresenteerd, dat onder meer berekent in hoeverre zij in aanmerking komen voor de overheidsmaatregelen en welke effecten die maatregelen hebben op hun financiële positie de komende periode. Deze coronacalculator is inmiddels live gegaan.
 
Ondernemersvereniging RVOZ steunt Zoetermeer; "Wees loyaal, koop lokaal"
De Corona-crisis raakt veel ondernemers. Ook in Zoetermeer. Ondernemersvereniging RVOZ doet er sinds de uitbraak alles aan om haar leden en de plaatselijke economie te steunen. Voorzitter Benita van Wegen doet dan ook een dringende oproep aan alle inwoners van Zoetermeer; "Wees loyaal en koop lokaal." Lees hier het bericht in het Streekblad van 9 april.
 
Juridische helpdesk voor MKB en ZZP
Bos Van der Burg Advocaten is per 3 april gestart met een juridische helpdesk voor MKB-ondernemers en zzp’ers, in de regio Haaglanden en de regio Leiden, die geconfronteerd worden met juridische vragen rondom de huidige corona-crisis. De advocaten van Bos Van der Burg helpen hen kosteloos op weg. Lees hier het bericht.
 
Webinar over ondernemerschap in crisistijd
Op 14 april organiseert Centraal Beheer samen met MKBDoorgaan.nl en nlgroeit een webinar over ondernemerschap in crisistijd. Jacqueline Zuidweg, Jeroen Koster, Ralph van Dam en Kees de Jong delen hun kennis en ervaring uit de praktijk graag met u. Ondernemers die uit ervaring weten hoe om te gaan met een crisis. Er is ook ruimte om uw eigen vragen te stellen. Bent u erbij? Meldt u hier aan.
 
Waar kan ik hulpmiddelen aanbieden?
Mijn bedrijf heeft medische hulp- en beschermingsmiddelen voor de zorg. Waar kan ik die aanbieden? Bedrijven die medische hulpmiddelen zoals mondkapjes willen aanbieden kunnen zich aanmelden bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen via middelencorona@nfu.nl. Na uw aanmelding kri jgt u een ontvangstbevestiging en wordt uw aanbieding op kwaliteit en haalbaarheid gecheckt.
 
Neem deel aan de KvK Flitspeiling
De Kamer van Koophandel vraagt uw aandacht voor de Flitspeiling, een continue meting op basis van vijf à zes vragen, die ondernemers kunnen invullen op www.kvk.nl/corona. Hiermee wordt zicht verkregen op de impact van de coronacrisis op ondernemers. Doe ook mee, zodat de uitkomsten op een zo groot mogelijke steekproef gebaseerd zijn. Naar de Flitspeiling week 15.

Rapportage Flitspeiling meting 1 - april 2020. (pdf)
 
Wij wensen u en uw familie fijne Paasdagen toe en blijf gezond!

Team Ter Zake Het Ondernemershuis
 
Disclaimer: Alle pagina’s in deze nieuwsbrief zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kan Ter Zake Het Ondernemershuis geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor enige directe of indirecte schade die het gevolg is van feitelijke onjuistheden in de geboden informatie respectievelijk anderszins het gevolg is van het gebruik of de onmogelijkheid van gebruik van de aangeboden informatie.
 
 

Meld u nu aan voor de Coronavirus update met maatregelen voor ondernemers!

Ja, ik meld mij aan

Heeft u acute financiële problemen? Laat het de gemeente Zoetermeer weten. U kunt de gemeente bereiken op

14 079 toets 3.  Bel gerust!

Er is een team dat direct uw vraag kan beantwoorden of u wegwijs kan maken naar de juiste instanties.

Mailen kan ook naar: info@tzho.nl
Ter Zake Het Ondernemershuis aan de Markt 3 is tot nader order gesloten
   
 
Ondernemers kunnen een beroep doen op de Tozo voor een tijdelijke inkomensondersteuning voor maximaal 3 maanden die het inkomen van ondernemers aanvult tot de voor hen geldende bijstandsnorm en een lening voor bedrijfskapitaal bij acute liquiditeitsproblemen die het gevolg zijn van de coronacrisis.

Direct naar meest relevante informtie over de Tozo-regeling:

Hoe vraag ik Tozo aan?
- Doe hier de Tozo-check;

Tozo aanvragen voor 15 april? Download het aanvraagformulier van deze webpagina van het Regionaal Bureau Zelfstandigen Roitterdam.

Tozo aanvragen met ingang van 15 april?
Aanvragen van Tozo kan met ingang van 15 april direct bij de gemeente Zoetermeer. De informatie staat binnenkort op deze webpagina van de gemeente Zoetermeer (zie persbericht).

Meestgestelde vragen over Tozo.


Bij vragen kunt u met de gemeente Zoetermeer bellen via 14 079 toets 3.
Op vrijdag 10 april (Goede Vrijdag) en maandag 13 april (2e Paasdag) is de gemeente telefonisch niet bereikbaar.
 
 
Hoort uw onderneming bij die sectoren die het meest zijn geraakt door de kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19)? Lijdt u schade door de noodgedwongen sluiting, de inperking van bijeenkomsten en/of het negatieve reisadvies buitenland? Dan kunt u via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen.

Direct naar meest relevante informtie over de TOGS-regeling:

Aanvraag mogelijk m.i.v. 27 maart:

- Aanvragen tegemoetkoming;
- Uitbreiding regeling (30 maart);

Aanvragen tegemoetkoming op basis van 2e uitbreiding regeling kan met ingang van 15 april:

- 2e Uitbreiding regeling (7 april).
- Overzicht vastgestelde SBI-codes.


Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, telefonisch contact :
088 042 25 00 (maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 20:00 uur, zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur). Eerste en tweede Paasdag telefonisch niet bereikbaar.
 
 
De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.

Direct naar meest relevante informtie over de NOW-regeling:

Aanvraag mogelijk m.i.v. 6 april. De aanvraagperiode loopt t/m/ 31 mei.

- Aanvragen tegemoetkoming;
- Rekenhulp omzetverlies.

Vragen over NOW stelt u aan het UWV: 088 – 898 20 04
 
 
 
 
...